Smernice za telesno dejavnost otrok | 2. DEL

Smernice za telesno dejavnost otrok | 2. DEL

  • 20.08.2019
  • V prvem delu članka smo opisali kako pozitivno telesna aktivnost vpliva na otroke. Kaj je priporočljivo za telesno dejavnost otrok v določenem časovnem obdobju oziroma starosti je pomembno, da vemo vsi, ki smo v stiku z njimi. Tako jim lahko omogočimo optimalen razvoj, ki ga vsak posameznik potrebuje.

Vadba za otroke v starosti 10-15 let

Gibalne sposobnosti otroka so pri teh letih že dovolj razvite, da lahko otrok sodeluje v večini športov. Pomembno je, da pri kontaktnih športih, kot so nogomet, košarka, rokomet in podobni, poskrbimo za ustrezno varnost otrok. Potrebno je uporabiti prilagojena pravila, ustrezno zaščitno opremo in otroka naučiti ustrezno igralno tehniko. V tem obdobju je značilen pospešen razvoj mišične moči, hitrosti in vzdržljivosti. Zaradi tega je puberteta obdobje, ki predstavlja podlago za pričetek vadbe, katera vključuje srčno-žilno in mišično vzdržljivost ter vadbo za moč. V tem obdobju se lahko pojavi hitra in neenakomerna rast, ki povzroči, da je dinamika razvoja informacijskih gibalnih sposobnosti (koordinacija, ravnotežje, natančnost) nekoliko upočasnjena, saj procesi v nadzoru gibanja potrebujejo vel časa, da se prilagodijo hitrim spremembam dolžine kosti, ki pomenijo spremembo ročic mišičnih sil in s tem navorov v posameznih sklepih. To obdobje predstavlja tudi velike razlike v biološkem razvoju posameznikov. Prav tako je obdobje velikih razlik v biološkem razvoju med obema spoloma. Ker je v tej starosti značilna nenadna in hitra rast kosti, tetiv, vezi in mišic je pomembno, da poskrbimo za otrokovo gibljivost.

Prav tako se v tem obdobju srečamo z začetkom tekmovanj v športu. Podpirati moramo pozitiven pristop k športni vadbi, ki pomeni pravilen odnos do poti, ki vodi do uspeha. Paziti moramo na možno nevarnost pretiranega vpliva zmage ali poraza na otrokov čustveni razvoj.

S pravilnim pedagoškim pristopom in ozaveščanjem te starostne skupine o pomenu telesne aktivnosti in pozitivnih vplivov telesne dejavnosti, se bomo izognili vedno bolj izrazitemu trendu zmanjševanja stopnje telesne dejavnosti v tej starostni skupini.

Vadba za mladostnike v starosti 15-18 let

V tem obdobju je otrok več ali manj osvojil spekter gibalnih spretnosti in bolj ali manj zaključil svoj biološki razvoj. To daje mladostnikom vse možnosti za učinkovito in varno izvajanje raznih programov vadbe za zdravje.

Napotki za vadbo otrok in mladostnikov

Otroci in mladostniki naj vsak dan v tednu izvajajo zmerno do visokointenzivno telesno aktivnost, ki naj traja vsaj 60 minut. Pomembno je, da se pred začetkom vadbe ustrezno ogrejejo, na koncu pa sprostijo in umirijo. Priporočljivo je, da se otroci udeležijo tudi vadbe za moč, saj dodatno in pomembno izboljša učinkovitost aerobne vadbe. Če bomo pri vadbi izbrali ustrezno vsebino in obremenitve, bomo deležni ugodnih učinkov. Spodbujanje otrok do vadbe mora postati bolj izrazito, saj bomo tako uresničili napotke smernic o promociji telesne dejavnosti otrok. Oblikovanje populacije telesno dejavnih otrok in mladostnikov naj bosta zahteva in cilj vseh nas. Vadba za otroke mora potekati v skladu s priporočenimi smernicami o intenzivnosti in obsegu telesne dejavnosti. Cilj nam mora biti, da izboljšamo zdravstveno stanje otrok in mladine.

 

Tina Hanžič

Diplomirana kineziologinja