Žana Jereb

Žana Jereb

  • Po uspešni košarkarski karieri na Olimpijske igre v maratonu
  • Žana Jereb je prava vsestranska športnica. Po uspešni košarkarski karieri je pričela s tekom in si pritekla nastop na Olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 po le nekaj letih treninga maratona.
Žana Jereb ima zelo zanimivo športno pot. Po uspešni karieri v košarki, kjer je bila stalna članica članske košarkarske reprezentance Slovenije, se je navdušila nad tekom in že po nekaj letih treninga postala najboljša slovenska maratonka in se celo uvrstila na olimpijske igre v Londonu. 
 
Zakaj si se odločila za košarko in maraton?
Kot otrok sem začela hodit na košarkarski krožek in že od prve ure sem se zaljubila v ta šport in košarkarska žoga je postala moja najboljša prijateljica. Ko sem pri 24ih letih zaključila z aktivnim igranjem košarke, sem se morala na nek drug način znebiti viška energije, ki sem ga imela v sebi. Tako ati kot brat sta tekla. Tako sem začela s tekom. Daljša ko je bila razdalja, bolj sem uživala. Nato me je ati (rekreativni tekač in triatlonec) vzel s sabo na polmaratonsko tekmo. Bilo mi je super, tako da sem že naslednje leto šla z njim na cel maraton. 
 
Katere so največje razlike med maratonom in košarko?
Čeprav ima tako maraton kot košarka za osnovno gibanje tek, sta to povsem druga športa. Maraton je individualni šport, kjer je potrebna velika vzdržljivost, medtem ko je košarka ekipni šport in je bolj kot vzdržljivost pomembna moč in eksplozivnost. Večina treningov maratona opravim sama, medtem ko košarko treniraš z ekipo. Tudi na tekmi je razlika: če pri košarki enemu igralcu ne gre, ga lahko nadomesti drugi, medtem ko je na maratonu vse odvisno le od tebe.
Zanimivo, košarkarji smo znani po tem, da ne maramo teka daljšega od 100 m. Nikoli nismo marali pripravljalnega obdobja, ko so bili v programu daljši teki. Nikoli ne bom pozabila, da smo enkrat tekle neprekinjeno 40 min, res zelo počasi. Takrat se mi je zdelo, da tečem že cel dan, tako da res ne vem, kako sem se čez nekaj let znašla v maratonu, kjer na treningu tečem neprekinjeno tudi več kot tri ure skupaj.
 
Kakšno je tvoje sporočilo mladim?
Predlagam, da se v otroštvu poizkusite v več različnih športih, nato pa vztrajate pri tistem ali tistih, ki so vam všeč in v katerih uživate. Prepričana sem, da bo vsak našel vsaj enega, ki mu bo všeč in tako naredil nekaj dobrega za svoje zdravje in boljše počutje. Sama si življenja brez športa ne predstavljam. Tudi vsi moji najlepši spomini so povezani s športom.