Z vetrom v laseh do zdravja

Z vetrom v laseh do zdravja

  • 03.10.2022
  • Na OŠ Frana Albrehta Kamnik se trudijo učencem približati veselje do gibanja. Želijo, da jim športno preživljanje prostega časa pomaga krepiti in ohranjati zdravje.

Za iste cilje se zavzemata tudi Športna unija Slovenije in Fundacije za šport, zato so se odločili za sodelovanje v njihovem dolgoletnem projektu »Veter v laseh. Organizacijo omenjenega dne so prevzeli Tamara Bračič, Andrej Kunčič in Jana Svetec. Ker so lani izvedli Evropski šolski športni dan za učence njihovih podružničnih šol, so se tokrat odločili, da pripravijo zabavno-športni program aktivnosti za vse učence od 1. do 5. razreda na matični šoli. Nekaterim ostalim učencem pa so ponudili minuto za zdravje s Športkom in Vihro. Ker jim je bilo vreme naklonjeno, so aktivnosti lahko izvedli v naravi in na mekinjskem stadionu. Učence so razdelili v dve skupini.

Druga skupina se je za igre z »Vetrom v laseh« najprej dodobra ogrela na pohodu v bližnji okolici. Prva skupina pa je odšla na stadion v Mekinje, kjer so zanje pripravili zanimive športne aktivnosti. Vse udeležence sta pozdravili simpatični maskoti projekta »Veter v laseh« Športko in Vihra. Uvodnemu nagovoru (kjer so naše učence spodbujali, da se s pomočjo športa borijo proti različnim zasvojenostim) so se pridružili učitelji organizatorji, ki so peli himno in plesali, vadbi za ogrevanje pa so se pridružili še navdušeni učenci animatorji. Himna je donela iz zvočnikov, zastava akcije »Veter v laseh« je plapolala, kot so plapolali njihovi lasje, ko so se športno zabavali na pripravljenih postajah:
1. razred: Poligon, igre s padalom in hoja, teki, poskoki na airtracku
2. razred: Štafetne igre, igra zmajev rep in hoja, teki, poskoki na airtracku
3. razred: Skoki na mali prožni ponjavi, igra tri v vrsto, metanje vorteksa
4. razred: Skoki na mali prožni ponjavi, igra rokomet s frizbijem
5. razred: Skoki na mali prožni ponjavi, igra rovarček

Druženje na stadionu so po dveh urah zaključili s preprostim skupinskim plesom, ki so se ga naučili z metodo posnemanja naših animatorjev. Prvi skupini so pomahali v slovo, drugi pa v pozdrav, saj so bili zdaj na vrsti oni, da se pomerijo v vseh športnih spretnostih na stadionu. Tudi s to skupino so jih povezovali: veter v laseh, gibanje, dobra volja … Še sonce jim je občasno pomežiknilo v pozdrav. Učenci so bili vseh 5 ur aktivni, nasmejani in povezani.

Ob koncu so jih nagradili s frizbiji (z logotipom projekta »Veter v laseh«) in jim zaželeli, da v življenju športu odprejo svoje srce, zasvojenosti pa odločno rečejo NE.

Ob koncu meseca septembra pa so z manjšo skupino učencev predmetne stopnje v družbi Športka in Vihre izvedli še minuto za zdravje za šeste razrede. Čeprav so bili v učilnicah, so imeli veter v laseh in iskrice v očeh. Z organizacijo in izvedbo projekta »Veter v laseh« so v koordinacijskem odboru zadovoljni, saj so vsi učenci z navdušenjem sodelovali in mnogi med njimi so si želeli, da bi s tovrstnim gibanjem lahko nadaljevali večkrat v letu. Čutiti je bilo pristno otroško veselje ob glasbi, igrah, druženju, sodelovanju, uporabi športnih rekvizitov … Zelo navdušeni so bili tako nad malo prožno ponjavo kot blazino airtrack.

Posebej velja omeniti tudi vzgojni in socialni vidik medgeneracijskega sodelovanja med učenci, ki je stkal nove vezi in izboljšal samopodobo marsikaterega učenca oz. učenke, saj so ob aktivnostih vsi doživljali uspeh, kar je razvidno tudi iz fotografij, ki jih prilagajo.

Zapisal koordinacijski odbor:
Tamara Bračič
Andrej Kunčič
Jana Svetec