Dejavniki tveganja zdravja

Dejavniki tveganja zdravja

  • 05.11.2019
  • Za veliko ljudi telesna pripravljenost pomeni nekaj, kar zahteva veliko odrekanja in vztrajnosti ter veliko preživetih ur v telovadnici. Telesna pripravljenost pa v bistvu pomeni imeti zdravo telo, ki je dovolj močno, da z njim počnemo kar želimo in moramo.

Gibalna nedejavnost

Zaradi klinično dokazanih vplivov ustreznih gibalnih dejavnosti na kognitivni, socialni, telesni in duševni razvoj se raziskovalci oziroma strokovnjaki vedno pogosteje odločajo za raziskovanje trenutnega stanja. Nekateri v svojih raziskavah navajajo spodbudne dejavnike, ki vplivajo na pogostost ukvarjanja z gibalnimi dejavnostmi predšolskih otrok. Zelo se poudarja zgled staršev, ki vpliva na pogostost in obliko gibalne dejavnosti. Strokovnjaki navajajo tudi, da so posledice neredne gibalne aktivnosti vidne pri prekomerni telesni teži, debelosti, zaostajanju v senzomotoričnem razvoju in pri oslabitvi imuskega sistema. 

Raziskave so pokazale, da je količina časa preživeta oziroma porabljena za gledanje televizije, kar je ena od oblik sedentarnega vedenja, močno povezana s povečanim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2. Če se gledanje televizije poveča za dve uri na dan, pomeni, da se bo tudi tveganje za sladkorno bolezen povečalo za 20%, medtem ko bo vključitev 40 minutne hoje na dan zmanjšala tveganje za 19%. Čas gledanje televizije je močno povezan tudi s pridobivanjem telesne teže in z debelostjo, tako pri otrocih kot pri odraslih. Pri gledanju televizije ne gre samo za škodljivost same televizije, ampak za škodljivost prekomernega sedenja. Epidemiološke študije povedo, da je pri osebah, ki dolgotrajno sedijo tveganje za pojav bolezni srca in ožilja večje.

Nezdrava prehrana

Prav tako je dandanes nezdrava prehrana pogost vzrok za pojav raznih težav in bolezni. Velik pokazatelj neprimernega prehranjevanja je debelost. Temu se lahko izognemo tako, da otroka ne silimo, da mora pojesti vse, mu ne nudimo hrane kot nagrado, mu nudimo zdrave prigrizke in ga spodbujamo h gibanju. Če hočemo, da ima naš otrok primerno telesno težo, ni potrebe, da se odreka določeni vrsti hrane, ampak da doseže ravnotežje med energijskim vnosom in porabo ter uravnoteženostjo hrane. Poskrbeti je potrebno, da otroci pijejo dovolj vode in uživajo polnovredne in redne prehranske obroke. 

Kajenje

Vsak četrti Slovenec, star med 15 in 64 let in vsak peti 15-letnik kadi. V zadnjih letih pa se delež kadilcev ne zmanjšuje. Kajenje lahko vodi v vrsto hudih pljučnih težav, med katerimi so slepota, diabetes, rak na pljučih, jetrih in debelem črevesju,.. V nedavni raziskavi so proučevali športno aktivnost in kadilske navade trinajstletnih učencev in učenk, ter ugotovili, da je kar 25,6% otrok staršev kadilcev že poskusilo kaditi, v družinah kjer starši ne kadijo, pa je kaditi poskusilo 21,2% otrok. Mladostniki, katerih starši so kadilci, pogosteje tudi sami kadijo. Starši imajo namreč na svoje otroke velik vpliv, s celotnim življenjskim slogom, svojim stanom in družbenimi razsežnostmi.

Alkohol

Pitje alkoholnih pijač povzroča širjenja kožnih žil in s tem izgubo telesne temperature, kar lahko v mrzlem okolju vodi do podhladitve. Alkohol močno vpliva tudi na koordinacijo gibanja, presojo in reflekse, zmanjšuje sposobnost usklajenega gibanja pri rekreaciji, športu ali delu. 

 

Tina Hanžič

Diplomirana kineziologinja