Kako otroke spodbuditi h gibanju

Kako otroke spodbuditi h gibanju

 • 08.05.2019
 • V otrokovem gibalnem razvoju imate pomembno vlogo starši, posebej ob koncu tedna in med počitnicami.

Približuje se svetovni dan gibanja, zato bo danes beseda tekla o tem.

Otroci so dandanes iz dneva v dan manj aktivni v primerjavi s prejšnjimi leti. Vse to se primarno dogaja zaradi hitrega razvoja tehnologije. Igro na igrišču, skakanje čez gumitvist, lovljenje, igranje ristanca in podobne igre so zdaj nadomestile raznorazne aplikacije na telefonih, tablicah ali računalnikih. Otrok ima do vsega hiter dostop in širok spekter izbora. Začelo se je dogajati, da tudi starši tehnologijo uporabljajo, da otroka zaposlijo za nekaj časa in si lahko vzamejo nekaj minut zase. Popolnoma razumljivo, vendar na dolgi rok ni najbolj priporočljivo. Problem nastaja tudi, ker starši dandanes vedno bolj zaposleni, s službo začnejo zelo zgodaj in iz nje se vračajo zelo pozno, kar ima velik vpliv na otroka. Posledično to pomeni, da manj kvalitetnega časa preživijo s svojimi najmlajšimi.

Raziskave kažejo, da se slovenski otroci in mladostniki manj gibajo predvsem ob koncu tedna in med počitnicami. Prav tako med vikendom zaužijejo več kalorij in tako v kombinaciji z neaktivnim slogom pridobivajo nezdrave telesne kilograme.

V vrtcu in v šoli imajo ustrezno organizirane dejavnosti, kjer je otrok aktiven. Kaj pa lahko naredijo starši v njegovem prostem času? Kako otroke spodbuditi h gibanju?

Številni izvajalci dejavnosti v prostem času, predvsem športnih, ponujajo paleto različnih programov. Prednost organizirane vadbe je, da se bo otrok naučil nekaterih dejavnosti veliko prej v skupini pod strokovnim vodstvom športnih strokovnjakov. Če se boste odločili in vsaj za teden dni vključili otroka v organizirano vadbo, bodite pozorni na kakovost programov. Običajno jo zagotavlja izobražen, visoko kompetenten kader. Kam vpisati otroka si lahko preberete v prejšnjih objavah.

Slabost organiziranih programov je običajno ta, da so dragi in namenjeni le za določene starostne skupine. Opažamo, da za srednješolce ponudb skoraj in. Veliko pa lahko za aktivnost otroka starši naredijo sami.

Cilj je, da otroku ponudimo čim več različnih ,možnosti za gibanje. Priporočljivo je, da otrok pridobi čim več različnih izkušenj predvsem z igro. Z otrokom pojdite v naravo in se igrajte z njim. Gotovo boste ugotovili, da tudi vam izvedba nekaterih najpreprostejših »naravnih« gibanj, ki jih imenujemo tudi gibalna abeceda, včasih povzroča težave.

Preprosti načini kako pri otroku krepimo njegove motorične sposobnosti:

 • Z visenjem na drevesih, vlečenjem vrvi, potiskanjem vozička ali prenašanjem težjih kamnov ali drugih objektov otrok razvija predvsem moč rok in ramenskega obroča.
 • S plezanjem po vseh štirih po poševnem hlodu ali skali razvija moč vsega telesa in skladnost gibanja.
 • Če otrok stoji na eni nogi razvija ravnotežje, ki ga zahtevajo številne dejavnosti (smučanje, drsanje, rolanje, vožnja s kolesom), s hojo po deblu ali robu peskovnika pa razvija dinamično ravnotežje.
 • Z metanjem storžev ali kamnov v cilj (vejo, krog, ki je narisan na tleh), razvija moč rok in natančnost.
 • S skoki razvija moč nog, s teki hitrost.

Načini kako spodbuditi otroka za gibanje:

 1. Že zjutraj poskrbite, da bo otrok čim bolj aktiven in samostojen. Stremite k temu, da se sam vstane iz postelje, si pripravi svoja oblačila, se obleče, umije zobe, pripravi stvari, ki jih potrebuje za vrtec ali šolo, pomaga pri pripravi zajtrka, obuje in zaveže čevlje.
 2. Vedno uporabljajte stopnice in ne dvigala. Naj Otrok vam lahko pomaga nesti lahka bremena do avta.
 3. Če je možno pojdite peš, s kolesom, rolerji, skirojem namesto z avtom.
 4. Ko ste kam namenjeni z avtom, lahko parkirate malenkost dlje od želenega cilja in preostanek poti prehodite z otrokom. 
 5. Tecite z otrokom, tako da se zadiha. Pri tem mu lahko objasnite, zakaj je zadihan, zardel, zakaj diha hitreje in zakaj se znoji. Povejte mu, da je to posledica aktivnosti in pozitivno vpliva na naše telo, da se lahko ustrezno razvija. Otrok naj teče v različnih smereh, z različno hitrostjo, po različnih površinah. Pustite mu, da je lahko bos in ima stik s podlago.
 6. Na sprehodu spodbudite otroka, da bo preskakoval razne ovire. Pri tem naj se odrine z eno ali obema nogama. Naučite ga tudi mehkega doskoka z višje površine. Poskuša naj povezati več skokov zapored ali povezati tek, odriv in skok prek ovire, npr. luže, manjšega jarka ali hloda. Spodbujajte ga, da bo skočil čim više ali čim dlje.
 7. V naravo vedno vzemite žogo. Lahko uporabite žogo za tenis, rokomet, odbojko, nogomet ipd. Za prve odboje (z roko, nogo, glavo, drugimi deli telesa) lahko uporabite tudi balone. Ne pozabite, da žogo lahko podaja ne le z rokami, temveč tudi z nogami, da jo lahko kotali z roko, pa tudi s palico, loparjem … Možnosti je nešteto in žoga je gotovo ena najbolj zaželenih in dobrodošlih otrokovih igrač.
 8. V Sloveniji imamo veliko trim stez. Če jo imate v bližini, pojdite tja. Naloge in število ponovitev prilagodite otrokovi starosti. Pri določenih nalogah mu pomagajte, pustite pa, da tudi sam najde svoje načine izvedbe. Med pomikanjem od postaje do postaje lahko posnemate gibanje različnih živali.

To je le nekaj idej za preživljanje prostega časa v naravi. Dodatne ideje boste našli v številnih priročnikih z gibalnimi dejavnostmi, uporabite pa tudi svojo in otrokovo domišljijo.

 

Tina Hanžič

Diplomirana kineziologinja