Prehrana predšolskega otroka

Prehrana predšolskega otroka

  • 09.10.2018
  • Prehrana je uravnotežena, kadar vsebuje raznovrstno hrano iz vseh osnovnih skupin živil (ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine). Tak način prehrane zagotavlja otroku dovolj hranilnih snovi, ki jih potrebujejo, da bi ostali zdravi.

Nobena hrana ne vsebuje vseh bistvenih hranilnih snovi, ki jih telo rabi, da bi ustezno delovalo in ostalo zdravo. Hranilna vrednost je odvisna od ravnotežja med živili. Hrana mora biti raznovrstna in otroka moramo čimprej navaditi na uživanje različnih živil. Živilo mu poskusimo ponuditi večkrat, ne smemo ga siliti, kajti lahko izzovemo odpor do določenega hranila.

Otroci se glede potrebe po hrani med seboj razlikujejo. Nekateri pojedo manj, drugi več, eni imajo manj obrokov, drugi več,.. Naša glavna naloga je, da otroka spodbujamo, da bo jedel zdravo. Poskusimo se izogibati prigrizkom v obliki bombonov, čipsov, piškotov in ostalega podobnega. Otroku raje ponudimo sveže sadje ali zelenjavo.

Velikokrat se vprašamo, če otrok dobi vse, kar potrebuje za zdravje. To velja predvsem za otroke, ki so izbirčni ali pa imajo slabe prehranjevalne navade. V takšnih primerih staršem priporočamo pisanje dnevnika prehrane, ki jih omogoča vpogled v otrokovo prehrano in iz tega lahko ugotovijo, če otrok poje premalo ali preveč. Otrokom moramo nuditi manjše porcije hrane in izogibati se moramo živilom, ki so lahko nevarna za zadušitev (ribe s kostmi, celi oreščki,..). To velja predvsem za predšolske otroke.

Tako, kot je v otrokovem življenju pomembna hrana, je zelo pomembna tudi tekočina. Tekočina je del prehrane otroka. Otroci naj bi pili vodo namesto sladkih pijač. V primeru, da so otroci aktivni v vročem vremenu na prostem, jih moramo nuditi dodatno tekočino. Če otroku že v zgodnjih letih dajemo samo vodo bo velika verjetnost, da bo tudi kot odrasel pil vodo, saj ne bo navajen na sladke pijače.

Predšolski otrok je pripravljen poskusiti novo hrano, še posebno, če hrano poskusijo tudi starši ali njihovi vrstniki. Pri družinski miti otrok opazuje starše in se od njih uči. Starši, ki želijo za otroka dobro uravnoteženo prehrano, naj ravnajo tako:

  • Strežejo naj raznovrstno hrano, tudi tisto, ki jo je otrok v preteklosti že zavrnil
  • Doma naj hranijo zdravo hrano in omejijo dostop do visoko kaloričnih jedi z malo hranljivimi snovmi
  • Otroke naj pritegnejo k pripravi jedi, otrok lahko nastrga solato ali pomaga pri mešanju
  • Starši naj ustvarijo takšen urnik obrokov, da otrok ne bo ves dan posegal po prigrizkih
  • Redni družinski obrok naj bo prijetna priložnost, da se zbere vsa družina
  • Starši dajejo dober zgled tako, da tudi sami jedo zdravo in hranljivo hrano

 

Tina Hanžič

Diplomirana kineziologinja