Otroci in vadba za moč

Otroci in vadba za moč

  • 02.10.2018
  • Izkazalo se je, da je trening z utežmi brez dvoma učinkovito sredstvo za povečanje moči otrok. Prav tako ni zanesljivih dokazov, da bi takšna vrsta treninga negativno vplivala na naravno biološko rast in razvoj otrok v pubertetni dobi.

V današnjem času je moč deklet in fantov po navadi slaba, saj sodoben način življenja od otrok in mladine ne zahteva večjih fizičnih del in tudi športne discipline ne. Največkrat je v moči zapostavljen zgornji del telesa, mišice rok, ramenskega obroča in trupa. V višjih razredih osnovne šole moramo biti zato pozorni na splošen razvoj moči.

Z vadbo za moč lahko razvijamo vse mišične skupine. Omogočeno nam je, da posameznikom prilagodimo vaje tako, da lahko ponovijo vajo za moč osem do dvanajstkrat v enakem tempu, zadnje tri ponovitve pa opravijo že s težavo. Vaje moramo izvajati v več serijah po krajšem odmoru.

Obdobje otroštva je zelo pomembno za razvoj moči. Nekateri posamezniki v tem času zelo zrastejo, zato svojega telesa ne obvladujejo več. Potrebna je intenzivna vadba moči za vzdrževanje pravilne telesne drže in obvladovanje in usklajeno delovanje celotnega telesa.

Vadba moči prispeva k izboljšanju telesnih sposobnosti. Do tega pride zaradi:

-povečane mišične mase in moči

-izboljšanega delovanja živčnega sistema

-povečanje zaloge goriv v mišicah

-povečanega izločanja hormonov

Zaradi pozitivnih vplivov vadbe moči se v svetu vse pogosteje pojavljajo naprave oziroma trenažerji, ki so posebej prilagojeni za otroke. Taki trenažerji so manjši in imajo možnost minimalne obremenitve. Pogosto so takšne naprave zanimivih oblik in pisanih barv, da pritegnejo otrokovo pozornost in poskrbijo za dodatno motivacijo.

Nekoliko bolj moramo biti pazljivi pri uporabi prostih uteži. Dvigovanje uteži na klasičen način se lahko uporablja pri otrocih od 8 let naprej, vendar brez dodajanja uteži, dokler se ne razvijejo ustrezne živčno-mišične koordinacije in dokler otrok popolnoma ne osvoji tehnike. Otrok oziroma mlad športnik mora biti dovolj zrel, da popolnoma sledi navodilom trenerja. Za otroke je tak tip vadbe primeren 2-3 krat na teden po eno uro. Najbolj pomembno pri izvajanju je otroka naučiti kontrole telesa, čim boljše stabilizacije med izvedbo vaj ter tehnike gibanja, še posebej pri kompleksnih vajah. Prav zato je pri vadbi za moč najbolj priporočljivo imeti trenerja, ki podaja ustrezna navodila in otroka popravlja ter ga nauči vseh pravilnih tehnik gibanja.

 

Tina Hanžič

Diplomirana kineziologinja