Vložek v zdravje danes je naložba za prihodnost

Vložek v zdravje danes je naložba za prihodnost

  • 03.05.2017
  • V Sloveniji je 10. maj vsako leto posvečen spodbujanju telesne dejavnosti. Zdravje bomo lahko ohranjali le tako, da bomo vanj vlagali skozi celotno življenjsko obdobje.
Gibanje ima pozitivne koristi v vseh starostnih obdobjih. Pri otrocih in mladostnikih pozitivno vpliva na njihov celostni razvoj, preventivno pa deluje tudi pred razvojem različnih odvisnosti (od tobaka, alkohola, prepovedanih drog). V odrasli dobi dokazano preprečuje razvoj številnih kroničnih nenalezljivih bolezni, pa tudi danes vse večji javnozdravstveni problem - prekomerno telesno težo in debelost. Telesna dejavnost je pomembna tudi v zrelejših letih, saj zavira upadanje funkcionalnih in psihofizičnih sposobnosti telesa, preprečuje pa tudi padce in poškodbe.
 
Prevelik delež odraslih je telesno nedejavnih tako v službi kot v prostem času. Telesno maso večjo od priporočene ima v Sloveniji malo manj kot polovica žensk in  skoraj 70 % moških. Tudi pri starejših se povečuje delež debelih. Še bolj zaskrbljujoče je, da se je delež čezmerno hranjenih in debelih otrok v zadnjih tridesetih letih podvojil. Vse preveč je priložnosti za sedenje. Televizija, računalniki, pametni telefoni, avtomobili  in druge tehnologije so spremenili naše delovne in prostočasne gibalne navade. Sodoben način življenja je kljub prednostim, ki jih prinaša,  postal tudi pomembna ovira za gibanje.
 
Zaradi omenjenih sprememb je potrebno zavestno razmišljati, kako vključiti gibanje v naš vsakdan. Naj bo torej ta dan priložnost, da vnovič razmislimo o možnostih za vsakodnevno telesno dejavnost. Izkoristimo sončno vreme ter se odpravimo na izlet v naravo, sedimo na kolo, privoščimo si tek ali hitrejši sprehod, igre z žogo in druge oblike gibanja na prostem, primerne za ta letni čas. Premislimo tudi o spremembi svojih vsakodnevnih  potovalnih navad. V službo ali na službeni sestanek, v šolo, po opravkih se, kadar je le možno,  odpravimo peš ali s kolesom. Kombiniramo lahko tudi vožnjo z avtom in pešačenje ter kolesarjenje, majhne otroke pa lahko posadimo na kolesarski sedež ali v kolesarsko prikolico ipd. Bodimo kreativni! Izkoristimo vsako priložnost za gibanje, ki se nam ponuja. In pomislimo, kar v svoje zdravje vložimo danes, to se nam bo vrnilo že kmalu, pa tudi še čez dvajset, trideset  let.