40.CICIBANIADA - spretnostni poligon za predšolske otroke in druge zanimivosti

Čeprav je 23. maja 2019 popoldan zasijalo sonce, je Športno društvo Gaberje zaradi nenormalno mokrega maja in nepredvidljivega vremena jubilejno 40. Cicibaniado izpeljalo v svoji častitljivi telovadnici. 117 najmlajših nadebudnih telovadcev v devetih skupinah iz enot vrtca Tončke Čečeve, Mavrice Vojnik, Športnega društva Nova vas in ŠD Gaberje je
pokazalo kopico gibalnih spretnosti na domiselnem spretnostnem poligonu.

Cicibaniada se je razvila iz nekdanjega partizanskega mnogoboja, ki je poleg klasičnih telovadnih prvin in orodij zajemal več športnih panog in ga je v Celju organizirala Športna zveza Celje za osnovnošolsko mladino. Po usahnitvi mnogoboja pa je Športno društvo Gaberje, takrat še Partizan Gaberje, tradicijo nadaljevalo in jo usmerilo na najmlajše člane družbe pod geslom »kar se Janezek nauči, to Janez zna!« In to v preprosti želji, da že najmlajšim približa zdrav življenjski slog, trajne gibalne navade in seveda čimveč gibalnih spretnosti.

Ko je pred 24-imi leti Športna unija Slovenije razvila projekt »Veter v laseh – s športom proti zasvojenosti« pa je tudi ŠD Gaberje vključilo cicibaniado v ta vseslovenski in evropski projekt. Vse do danes z izvedbo akcije društvo vzpodbuja že najmlajše k aktivnemu preživljanju prostega časa, kar je ob vsesplošni različni zasvojenosti današnje »sedeče« generacije, izjemnega pomena.

Da je ravno športna aktivnost lahko najbolj zabaven način preživljanja prostega časa pa so mladi tudi na tem srečanju pokazali z izvedbo izredno zanimivih in izvirnih predstavitvenih nastopov, ki poleg gibanja zajemajo tudi glasbo in pevske sposobnosti. Gibanje so povezali z ljudskimi pesmimi kot so »mat potico pečejo« in »mi se z vlakom peljemo«, »poštar pošto nosi«, enota vrtca T.Čečeve iz Ljubečne pa je prestavila celo svojo himno. Mladi gimnastičarji iz ŠD Gaberje pa so nekaj veščin prikazali tudi na prožni ponjavi.

Ponosne mlade udeležence so vseskozi vzpodbujale »navijaške skupine staršev, bratov, sester, tet in stricev, babic in dedkov«, ki so soglasno ocenili, da so vsi udeleženci ZMAGOVALCI, zato je organizator vsem ekipam podelil diplome in vaditeljem ter vzgojiteljem priznanja, vsakemu udeležencu pa še priložnostno darilce. Po spustu s tobogana pa je mlade s »petko« pozdravila letošnja Mlečna kraljica Zelene doline Julija Knez in jih obdarila z izdelki Mlekarne Celeia.

Mladi pa so se izkazali tudi z dobrodelnostjo z zbiranjem zamaškov za pomoči potrebne otroke, saj so na prireditev prinesli kar nekaj vreč zamaškov, ki jih je organizator posredoval naprej.

Ob malici ter s sadjem in sokom so se mladi skupaj s starši poslovili z zaobljubo, da bodo tudi v bodoče zavzeto telovadili in da zagotovo na pridejo na »Veter..« prihodnje leto. Zaobljubo so podkrepili s skupnim rajanjem na znane pesmi kot so »račke« , »mi gremo pa na morje« in »ko si srečen...«.

Projekt sofinancirata Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije in Fundacija za šport. Program je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

Fotogalerija