Veter v laseh - s športom proti zasvojenosti 2022, Trnovska vas

Veter v laseh - s športom proti zasvojenosti 2022, Trnovska vas

  • 26.05.2022
  • Športno društvo KENGURU s svojo široko paleto prireditev že 20 leto zapored povezuje različne starostne skupine, skrbi za druženje, za rekreacijo, za tekmovanja … Prav zato so z mladimi nadobudnimi člani najprimernejše društvo za organizacijo tako velike prireditve, ki je tudi letos potekala v okviru športnega dne OŠ Destrnik-Trnovska vas.

Prireditev Veter v laseh – s športom proti zasvojenosti je nacionalna športno-družbena akcija, katere namen je ponuditi mladim športno-družabni program in predstaviti športno aktivnost kot zdrav in zabaven način preživljanja prostega časa.

Namesto poseganja po alkoholu ali drogah, pretiranem gledanju televizije in igranju računalniških igric, naj mladi raje izberejo šport in gibanje, saj to prinaša pozitiven učinek na splošno počutje, uspešnost na vseh področjih, zabavo, sprostitev, druženje s prijatelji, veselje in smeh …

Nacionalni organizator akcije je Športna unija Slovenije, akcija pa poteka v sodelovanju z društvi ali organizacijami, ki sodelujejo kot lokalni izvajalci prireditev. Tako je v letošnjem letu organizacijo spet prevzelo Športno društvo Kenguru (ŠDK) v sodelovanju z Osnovno šolo Destrnik-Trnovska vas, Strelskim društvom Trnovska vas, Društvom upokojencev Trnovska vas, Turističnim društvom Trnovska vas in Prostovoljnim gasilskim društvom Biš.

Glavno organizacijo prireditve so prevzeli predsednik ŠDK Vid Murko, podpredsednik Aleksander Majcen, v okviru šole (pa tudi društva) pa je Dušanka Škamlec prispevala svoj delež.

Več kot 350 otrok iz matične in podružnične šole, 40 učiteljev in 50 prostovoljcev je skrbelo, da so se otroci lahko preizkusili v različnih ekipnih in posamičnih športih ter uživali v dodatnih zabavnih aktivnostih.

Učenci, učitelji, animatorji in drugi gostje so se najprej zbrali na nogometnem igrišču. Po himni Vetra v laseh je prireditev otvoril predsednik društva Vid Murko, ki je pozdravil in nagovoril vse zbrane in jim zaželel čudovit športen dan. Za njim so vse navzoče pozdravili tudi g. ravnatelj, mag. Drago Skurjeni, župan občine Trnovska vas, g. Alojz Benko, in predstavnik občine Destrnik, g. Marjan Lovrec. Hitro za njimi pa sta polna navdušenja in pozitivne energije mikrofon prevzela  Egon Pavalec in Dušanka Škamlec, ki sta  kot moderatorja prireditve ves dopoldan polnila ušesa otrok in drugih udeležencev z njunima glasovoma. Predstavila sta igre in potek športnega dne, potem pa sta k sebi poklicala osebnega trenerja Aleša Kotnika, ki je razgibal vse prisotne. Razgibavali pa sta se tudi maskoti, maskota Vetra v laseh - Vihra in maskota ŠDK - kenguru Wii, ki sta poskrbeli, da so otroci na prireditvi še bolj uživali in se smejali.

Po uvodnem delu je sledil čas za aktivnosti, na katere so se otroci odpravljali po v naprej pripravljeni časovnici. Igre so se odvijale na igrišču v Trnovski vasi, v telovadnici PŠ Trnovska vas in v Večnamenski dvorani v Trnovski vasi. Za vsa prizorišča so bili pripravljeni kažipoti s satelitsko fotografijo, da so se otroci brez težav znašli.

Zraven klasičnih iger pa so otrokom ponudili še dodatne zabavne aktivnosti. Te aktivnosti so bile:

  • napihljivi grad (napihljiva igrala Veverička),
  • »empar pong«: zadevanje žoge v vedra,
  • »brentača bum«: gasilska vaja z vedrovko,
  • »trofi lükjo«: zadevanje luknje v golu in
  • »Dončič za 3«: metanje trojke na koš.

V prostem času so lahko šli tudi na ogled reševalnega vozila Modmed in prisluhnili predstavitvi športa – boks, katerega je predstavljal domačin Primož Prigl.

V »zabavo« so bili vključeni tudi učitelji, ki so se lahko preizkusili v streljanju z zračno puško. Lahko pa so se malo razmigali in se odpravili na jogo, ki je bila organizirana posebej za njih.

Ob koncu prireditve so najboljšim učencem pri posameznih in ekipnih disciplinah podelili diplome za 1., 2. in 3. mesto, pri ekipnih športih so podelili še diplome za sodelovanje.

Zahvala gre vsem sodelujočim, ki so omogočili, da je lahko prireditev uspela (animatorjem, društvom, drugim gostom, učiteljem ...), med drugim tudi Blažu Mlasku (DJ Blaze), ki je poskrbel za dobro počutje z glasbo in fotografu, ki je omogočil, da nam bo dogodek še dolgo ostal v spominu (Aleksander Vuk).

Seveda se je potrebno zahvaliti tudi vsem sponzorjem, ki so s svojimi prispevki omogočili, da so lahko otrokom ponudili čim več. To so Občina Trnovska vas, Občina Destrnik, Radenska in MODMED, podjetje za zdravstveno dejavnost.

 

Pripravila: Dušanka Škamlec