Veter v laseh: letos že štiriindvajsetič

Veter v laseh: letos že štiriindvajsetič

  • 16.05.2019
  • Projekt Veter v laseh – s športom proti zasvojenosti že več kot dve desetletji zapored navdušuje mlade po vsej Sloveniji in mnogi imajo nanj zelo lepe spomine. Namen programa je širiti ljubezen do športa ter predstaviti športno aktivnost kot zdrav in zabaven način preživljanja prostega časa in najboljšo protiutež vsem oblikam sodobnih zasvojenosti.

Na enodnevnih dogodkih otroci in mladostniki uživajo v pestrem športnem programu, ki ga spremljajo ustvarjalne delavnice. Lokalni izvajalec prilagodi program lokalnemu okolju in zmožnostim. Največja nagrada za organizatorje predstavljajo čudovit dan, preživet v športnem vzdušju, ter smeh in veselje na otroških obrazih.

Dva takšna dogodka sta se odvijala ravno ta vikend in sicer v Trnovski vasi, katerega organizator je bilo športno društvo Kenguru, kjer je bilo več kot 300 otrok, dogajanje pa se je odvijalo v večnamenski telovadnici in na športnih igriščih zraven nje. Člani društva so vodili prireditev ter izvajali različne aktivnosti in igre.

Drugi dogodek se je odvijal v Cerkvenjaku, prireditev je potekala v športno rekreacijskem centru Cerkvenjak. Otroci so tekmovali v krosu, tenisu, malem nogometu in streljanju z zračno puško na tamkajšnjem strelišču. Ob prisotnosti policije in gasilskega društva so prav tako spoznavali varno vožnjo, varnost v samem prometu in protipožarno varnost.
V tem mesecu nas čaka še 13 dogodkov po celi Sloveniji.

Glavni cilj programa je mladim ponuditi raznolike športne aktivnosti v obliki brezplačnih eno ali večdnevnih dogodkov in vadb. V sklopu tega pa tudi osveščanje mladih in njihovih staršev o pozitivnih učinkih redne telesne dejavnosti in negativnih posledicah različnih oblik zasvojenosti ter spodbujanje in usmeritev mladih in njihovih družin v aktivno preživljanje prostega časa in redno športno udejstvovanje. Ključni dejavnik pri vzpostavitvi zdravega življenjskega sloga otrok so starši oziroma družina, zato je poseben poudarek na osveščanju staršev o pomembnosti redne telesne aktivnosti in zdrave prehrane v obliki poljudno strokovnih prispevkov na spletni strani in predavanj za starše ter medgeneracijskemu povezovanju v okviru športnih dogodkov.

Z namenom zmanjševanja neenakosti v zdravju so v program vključene tudi prostovoljske akcije ureditve in vzdrževanja zunanjih prosto dostopnih športno rekreativnih površin, kar letos predstavlja nadgradnjo programa. Novost je tudi nabor športno gibalnih iger, ki je dostopen na naši spletni strani. Lokalni izvajalci bodo lahko brezplačno sodelovali na strokovnem seminarju za pedagoge, trenerje in vaditelje.

Program sofinancirata Ministrstvo za zdravje RS in Fundacija za šport. Program je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.