Simptomi alergije na hrano

Simptomi alergije na hrano

 • 20.11.2018
 • Alergija na hrano se pri malem otroku pojavlja kot ciklično bruhanje, bolečine v trebuhu, driska, kožni pojav in ekcem.

Znaki prizadetosti dihal so alergijski rinokonjunktivitis, dražeč kašelj, astma,.. Alergija na hrano le redko sproži nefrotski odziv.

Najpogostejši simptomi so:

 • Do anksioznosti praviloma pride zaradi alergije na živila, lahko pa anksioznost spremlja alergijski napad astme. Morda pa gre za psihološki problem, skrit za domnevno alergijo na živila.
 • Astma le redko nastopi samostojno v zvezi z alergijo na živila. Značilna je namreč, da se kmalu po jedi poleg astme pojavijo tudi nosni izcedek in srbeče otekline na obrazu ali po telesu. Bronhiji se zaradi psihičnih dejavnikov širijo ali krčijo, tako da lahko že sam strah pred domnevno alergijskim živilom sproži astmatični napad.
 • Bolečine v trebuhu in želodcu. Osebo z bolečinami v trebuhu, ki jih spremljata bruhanje in driska ter so podobne kolikam, mora pregledati zdravnik. Številne intolerance za živila se kažejo na ta način, vendar pridejo v poštev tudi drugi razlogi. Lahko gre za bakterijsko ali virusno obolenje ali celo za zastrupitev s hrano. Šele ko izključimo omenjene možnosti, težave pa se kar naprej ponavljajo, iščemo alergijske povzročitelje.
 • Nekatera živila kot so na primer stročnice in kislo zelje povzročaj napenjanje, če jih uživamo le poredko in če jih uživamo v večjih količinah. Če se napenjanje pojavi v normalnih živilih, je treba ugotoviti ali je vzrok alergija.
 • Padec krvnega tlaka spremlja vrtoglavica, bledica in mrzel pot. V povezavi z alergijo prihaja do nadaljnjih reakcij v telesu. Padec krvnega tlaka ponavadi nastopi skupaj z anafilaktičnim šokom zaradi alergije tipa I. Dušenje, srbeč izpuščaj na koži, motnje srčnega ritma in nezavest so opozorilni znaki, da se dogaja nekaj, kar je lahko življenjsko nevarno.
 • Vnetje črevesja. Težave z vnetjem črevesja v zadnjih letih naraščajo. Tukaj gre predvsem za ulcerozni kolitis in Crohnovo bolezen. Bolezni sta kronični, simptomi pa se pojavljajo v lažji ali hujši obliki. Med boleznijo se zaradi povečane prepustnosti črevesne sluznice, do katere pride zaradi številnih vnetij, razvijejo alergije na živila. Vzrok za enkrat še ni znan. Bolezni sta lahko posledica virusne infekcije, redne uporabe odvajalnih sredstev ali pogostega uživanja industrijsko pripravljenih jedi (dodatki k jedem). Pojavi se lahko tudi celiakija oziroma intoleranca za gluten, ki je ena od oblik alergijskega dogajanja.
 • Čeprav sama po sebi ni bolezen, jo je treba jemati resno. Vzroki zanjo so različni, od nedolžne reakcije na obrok hrane, infekcij prebavnega trakta,.. Če gre za hitro praznjenje črevesja kmalu po jedi, gre morda za alergijo tipa I, ponavadi pa se pojavljajo tudi napenjanje, trebušni krči in slabost.
 • Kožni izpuščaj (koprivnica). Močan in srbeč kožni izpuščaj z oteklinami, vedno opozarja, da telo nečesa ne prenese. Značilno je, da se pojavi na obrazu in na sluznici grla z dušenjem.
 • Kožni izpuščaj (splošno). Pri alergijskih reakcijah je pogosto prizadeta koža. Ponavadi se pojavi srbeč rdeč izpuščaj pri takojšnji reakciji ali pa rdeče pike in manjši rdeči madeži.

Tina Hanžič

Diplomirana kineziologinja