Prekomerna telesna teža otroka in ocena prehranjenosti

Prekomerna telesna teža otroka in ocena prehranjenosti

  • 13.05.2018
  • Danes je pojav prekomerne telesne teže ali celo debelosti pri otrocih vedno bolj razširjen. Da ugotovimo, če ima otrok prekomerno telesno težo si pomagamo z oceno prehranjenosti. Tako lahko otroku čimprej pomagamo z ustrezno prehrano in gibanjem.
  • Datoteka

Če hočemo izvedeti, ali je otrok pravilno hranjen, si pomagamo z indeksom telesne mase (ITM). Ta nam pove razmerje med telesno maso in telesno višino. Primernost otrokove prehranjenosti lahko ocenimo tudi na pogled, toda če želimo natanče številke, moramo uporabiti določene formule. Za izračun indeksa telesne mase potrebujemo podatke o telesni višini in telesni teži. V nasprotju z odraslimi, moramo pri otrocih upoštevati tudi starost.

Formula za izračun ITM = telesna teža (kg) / telesno višino (m2 )

Za oceno debelosti v otroški populaciji ITM ustreza merilu za splošno oceno, vendar ni idealen, saj se lahko odstotek maščevja pri otrocih z enako vrednostjo ITM razlikuje zaradi sprememb telesnih razmerij v času pubertetnega dozorevanja. Vemo, da so mišice bistveno težje od maščobe, zato zna biti vrednost ITM pri otrocih in mladostnikih zavajajoča in tako lahko posameznika z dobro razvitim skeletnim mišičjem in nizkim deležem telesnega maščevja hitro pomotoma uvrstimo v kategorijo čezmerno težkih ljudi. Mišičasti otroci lahko imajo visoke vrednosti ITM, čeprav imajo normalen delež maščobe v telesu.

S pomočjo slike zgoraj lahko določimo otrokovo vrednost ITM in ugotovimo, v katero skupino se uvršča: v skupino s čezmerno telesno težo ali v skupino debelih. ITM izraža splošno stanje prehranjenosti, ne pa tudi razporeditve telesne maščobe. Poznamo dve vrsti debelosti, in sicer centralno ali abdominalno debelost ter periferno debelost. Pri centralnem tipu je maščevje razporejeno v podkožnem maščevju trupa (trebuh, prsi in hrbet), medtem ko je pri perifernem tipu maščobno tkivo razporejeno okoli bokov in predela zadnjice. Če hočemo natančno določiti oceno prehranjenosti, uporabimo dve metodi, in sicer obseg pasu in razmerje med obsegom pasu in obsegom bokov.

 

Tina Hanžič

Diplomirana kineziologinja