Pomen gibanja za pravilen razvoj otroka

Pomen gibanja za pravilen razvoj otroka

  • 27.03.2018
  • Gibanje ima pomemben vpliv na razvoj otrokovih možganov. S pravilno izbranimi dejavnostmi lahko pomembno vplivamo na otrokov razvoj.

Dejstvo je, da telesna aktivnost vpliva na možgane. Nevroznanstveniki so ugotovili, da imajo posamezniki, ki so bolje telesno pripravljeni, hitrejšo in bolj intenzivno možgansko aktivnost, ki posledično pomeni boljšo pozornost. Redna telesna aktivnost spodbuja delovanje možganov, preprečevanje demence in izboljševanje spomina. Prav tako vadba spodbuja nastanek novih možganskih celic in povezav med njimi ter preprečuje njihov propad, posledično pa pozitivno vpliva na spomin in počutje. Pri otroku je vse našteto zelo pomembno v njegovem procesu razvoja.

Možgani se razvijajo v skladu z biološkimi danostmi in pod vplivom okolja. Razvijajo in zorijo v pričakovanju izkušnje, kar pomeni, da se možgani razvijajo šele, ko so izpostavljeni določenim izkušnjam. Najprej so te izkušnje senzorične oziroma zaznavne, katere se prenehajo oziroma katerim se priključijo ob pojavu gibalnih izkušenj. Obdobje senzoričnih izkušenj se zaključi nekje do vstopa v šolo, do vstopa v najstništvo pa so otroški možgani že pripravljeni na gibalne izkušnje. Gibalnim izkušnjam kasneje sledijo še miselne oziroma kognitivne izkušnje, katere vplivajo na oblikovanje in zorenje možganov.

Zelo pomembno je, da se v predšolskem obdobju otroci veliko in raznoliko gibajo, prav zaradi zgoraj opisanih izkušenj. Predšolsko obdobje je kritično za zaznavne in gibalne izkušnje.

Možgani radi rešujejo probleme in težave. Že prvi problemi, s katerimi se kot otrok vsak srečuje so povezani z gibanjem. Otrok mora sam z lastnim telesom ugotoviti, kako doseči igračo in kako močno mora zamahniti z roko. Za to pa mora najprej dobro razviti zaznave, nato mora problem rešiti gibalno in šele kasneje lahko pristopa k problemu zgolj kognitivno.

Naši otroci so raziskovalci, ki uživajo v igri. Ustrezno izbrana igra, premagovanje ovir, tek in podobne aktivnosti lahko otroku nadomestijo čas, ki bi ga sicer preživeli za računalnikom ali televizijo.

Kako spodbuditi otrokov razvoj?

  • Taktilno stimulacijo spodbujamo z dotikanjem zemlje, kamnov, peskov, mahu in podobnega. Otrok naj se igra z vodo, s peskom in kamenčki. Na plaži naj dela potičke in gradove. Priporočljivo je, da otrok hodi bos tako po mivki in po kamnih.
  • Propriocepcijo otrok vadi s skakanjem iz kamna na kamen in plezanjem na štore različnih višin. Priporočljivo je, da otrok premaguje ovire.
  • Vestibularne ali ravnotežnostne aktivnosti spodbujamo s hojo po deblu, guganju na vejah,  plazenju skozi tunele in plezanju po drevju.
  • Načrtovanje motoričnih aktivnosti omogoča plazenje po tunelih, izgubljanje v  labirintih, iskanje izgubljenih sledi in potk.
  • Voh in okus otrok trenira z vonjanjem in okušanjem z zaprtimi očmi.
  • Govorila vadi s pihanjem regratovih lučk. Piha javorove plodove. Brbota kot voda v potočku ali oponaša sovo.
  • Narava in gozd nam ponujata največ. Ni potrebno veliko, da spodbudimo otrokov razvoj na enostaven in zabaven način!

 

 Tina Hanžič

Diplomirana kineziologinja