Gibalne dejavnosti na snegu

Gibalne dejavnosti na snegu

  • 18.12.2018
  • Vse zimske dejavnosti lahko izkoristimo skupaj z otrokom po pogojem, da se primerno pripravimo in ustrezno oblečemo oziroma uporabimo ustrezno opremo. Na tak našim se naše in otrokovo telo dodatno okrepi in prilagodi na drugačne razmere, saj drugačno prizorišče in pa hladnejša temperatura okrepita naš imunski sistem.

Pozornost je treba nameniti otroku, ki še nima kondicije za določeno aktivnost na snegu. Previdni moramo biti pri podhladitvah na nizkih temperaturah, katere najprej opazimo na otrokovih okončinah, saj so slabše prekrvavljene. Otrok, ki se malo giblje ali celo sedi v otroškem vozičku, je lahko v večji nevarnosti, zato moramo večkrat preveriti njegovo telesno temperaturo. Če opazimo, da ima otrok mrzle okončine (roke, noge) ali obraz, se je potrebno odpraviti v ogrevan prostor, da se otrok lahko ogreje.

Ena izmed gibalnih dejavnosti na snegu za otroke do tretjega leta (priporočeno tudi kasneje) je sankanje. Pomembno je, da otroke primerno toplo oblečemo, jih posadimo na sani, ki jih lahko vlečemo po ravnem ali pa se z njimi spuščamo po manjši klančini. Da se bo otrok počutil varno je priporočljivo, da se na saneh spustimo skupaj z njim.

Otroci in starši se na sončen zasnežen dan radi povaljajo skupaj v snegu ali pa si vržejo kakšno kepo. Otroka lahko v takšnih razmerah prepustimo, da uporabi svojo domišljijo. Iz snega lahko skupaj z otrokom naredimo sneženega moža, zgradimo iglu ali obzidje, za katerega se lahko otrok skrije in izza njega vrže tudi kakšno kepo. Tako se otrok nauči tudi medsebojnega sodelovanja. V snegu lahko otroci delajo angelčke, tako da se uležejo na hrbet in mahajo z rokami in nogami gor in dol.

V mrzlih dneh lahko izkoristimo tudi zaledenele luže, kjer otrok lahko dobi prvi občutek kako je stati na letu (drsnost). V primeru večjega jezera moramo biti previdni, da je voda zaledenela in da se led ne vdre, zato imamo otroka vedno ob sebi in ne hodimo na sredino jezera.

Tudi pozimi je pomembno, da je otrok vsak da gibalno aktiven. Slabši vremenski pogoji, kot so veter, nizka temperatura, megla, dež in ostali lahko gibanje na prostem omejijo. Take dneve zato izkoristimo za obisk pokritih igral (noter ali zunaj), lahko pa obiščemo tudi kopališče. Navsezadnje pa otroke lahko gibalno zaposlimo tudi doma, z malce domišljije seveda.

 

 

Tina Hanžič

Diplomirana kineziologinja