Smučarska oprema

Smučarska oprema

  • 11.12.2018
  • Se tudi vi pred sezono sprašujete kaj otroku kupiti?

    Je bolje kupiti drago in zelo kakovostno opremo ali nekoliko cenejšo opremo in za razliko dobimo zraven še nekaj smučarskih kart. Mogoče letos celo razmišljate, da bi si opremo izposodili, saj jo bo otrok naslednje leto že prerastel? Nekateri uberejo tudi opcijo, da kupijo nekoliko večje številke, da ima otrok opremo več smučarskih sezon.

 

Kaj pa dejansko otrok potrebuje? Nič drugega kot opremo ravno prave velikosti in seveda čimveč pridobljenih izkušenj. Skrbno načrtovanje in občutljivo ločevanje med kakovostjo in količino sta ključnega pomena tako pri vsakodnevnih odločitvah kot tudi pri načrtovanju gibalne/športne dejavnosti v vrtcu in družini.

Pri smučanju ima zelo pomembno vlogo smučarska oprema. Otroku moramo priskrbeti primerno obleko, ki mu bo omogočila udobno, varno in sproščeno smučanje. Nova smučarska oprema zna biti cenovno velik zalogaj. Otrok jo lahko že v eni sezoni preraste, zato se danes veliko staršev odloča za nakup rabljene opreme. Rabljeno opremo pogosto najdete na smučarskih sejmih, kjer je velika izbira tudi sodobne, še uporabne opreme. Kupujmo sodobno opremo, ki bo otroku ustrezala glede na njegovo velikost, težo in znanje. Dobro počutje otroka je prvi pogoj za zadovoljstvo in uspešno prilagoditev na specifično okolje. Sodobna oprema bo otroku olajšala pot do smučarskih spretnosti in znanja.

Staršem svetujem, da izberejo in preizkusijo smučarsko opremo že doma preden se odpravijo na sneg. Doma naj otrok na preprogi poskuša samostojno obuvati smučarske čevlje, pripenjati smuči in se z njimi premikati po preprogi. To bo dragocena izkušnja za dober začetek na snegu. Smučarska oprema je zelo pomembna pri smučanju in je glede na spodaj navedene elemente nezamenljiva tako pri otrocih kot tudi odraslih. Pomembo je, da se pri nakupu in izboru opreme posvetujemo z učitelji smučanja, trenerji ali prodajalci, ki so za to specializirani.

Smuči

Velikost smuči naj bo usklajena z velikostjo otroka (lahko so do 10 cm krajše od otroka).  Smuči morajo imeti dovolj ostre robnike, kar bo otroku omogočilo vodenje smuči brez večjega truda.

Varnostne vezi

Smuči morajo imeti nastavljive varnostne vezi, ki smučarski čevelj dobro pritrdijo na smučko (tudi v primeru obrabljenosti spodnjega dela smučarskega čevlja) in omogočajo ustrezno nastavitev glede na otrokovo znanje smučanja in težo.

Smučarski čevlji

Smučarski čevlji naj bodo primerno veliki (nekoliko večji od velikosti otrokovega stopala, vendar ne preveliki – največ do dve številki večji od stopala), velikost vedno preverimo tako, da vzamemo notranji vložek čevlja iz kalupa. Zapenjajo naj se z dvema ali več zaponkami, kar omogoča dober oprijem stopala in gležnja, po možnosti naj imajo izražen rahel naklon naprej. Za otroke so primerni tudi smučarski čevlji, pri katerih lahko nastavljamo velikost.

Smučarske palice

Palice naj bodo primerno visoke (ker otroku začetniku služijo predvsem za oporo, naj bodo nekoliko višje, kasneje pa naj segajo do višine za 90 stopinj pokrčene roke v komolcu).

Smučarska obleka

Obleka naj bo dovolj velika (pretesna ali preveč ohlapna obleka otroka zelo ovira pri gibanju), nepremočljiva, po možnosti iz dveh delov (bunda in hlače), primerno topla in zračna. Otrok naj bo oblečen v več plasteh, tako da v primeru toplega vremena lahko kakšen del odloži, v primeru mraza pa mu obleka nudi boljšo izolacijo in ohranjanje toplote.

Čelada

Čelada je obvezen del smučarske opreme in naj se trdno prilega glavi, ima naj tudi ščitnik za obraz, biti mora dobro zapeta (varnostni pas mora biti pod brado). Čelada naj bo tako velika, da je še mogoče obleči podkapo. Za otroke so primerne tudi čelade, pri katerih lahko nastavljamo velikost.

Smučarske rokavice

Rokavice naj bodo dovolj tople, iz nepremočljivega materiala, za mlajše otroke so bolj praktične rokavice na en prst – palec, otrok jih lažje natika, poleg tega so tudi toplejše.

Smučarska očala

Očala naj bodo izdelana iz upogljive plastike, z elastiko in dobrim zračenjem (za preprečevanje rosenja so boljše tiste z dvojnimi stekli), varujejo naj pred soncem.

 

Tina Hanžič

Diplomirana kineziologinja