Šesti Dan slovenskih markacistov v znamenju obnavljanja planinskih poti Koroške

Šesti Dan slovenskih markacistov v znamenju obnavljanja planinskih poti Koroške

  • 12.07.2018
  • Komisija za planinske poti Planinske zveze Slovenije, PD Dravograd in OPP Koroške so 7. julija 2018 organizirali 6. dan Slovenskih markacistov in urejali poti Koroške, ki jih je lansko zimo močno prizadel vetrolom. Dogodek je potekal v okviru akcije Veter v laseh - s športom proti zasvojenosti.

V tokratni akciji je sodelovalo 133 markacistov in 10 pomočnikov iz vseh koncev Slovenije. Ti so se zbrali na Podklancu blizu Dravograda, kjer jih je pričakalo lepo vreme in obilo planinskih poti, ki so potrebovale njihove spretne roke. 

Pohod so pričeli v Dravogradu in obiskali tri delovišča markacistov. Spoznavali so delo markacistov in med tem, ko je najstarejše otroke in njihove spremljevalce še zlasti zanimalo delo tehnične ekipe so najmlajši našli veselje v žaganju, ki je ostalo po pripravi materiala za izdelavo stopnic. Tako markacisti kot otroci znajo najti zadovoljstvo v najenostavnejših stvareh. Polni energije in zagnanosti so svoje delo opravili do dogovorjene ure in se zbrali na Kmetiji Klančnik, ki jih je odlično pogostila. Dober golaž, prijazna beseda, koroško gostoljubje, nekaj za hece pripravljenih markacistov in predvsem zadovoljstvo ob dobro opravljenem delu bodo udeležencem ostali v spominu še dolgo časa.

V okviru dogodka Planinska zveza Slovenije sodeluje tudi z akcijo Očistimo naše gore Zavarovalnice Triglav, ki v letošnjem letu spodbuja delo markacistov. Skupaj želijo delo markacistov približati mladim in širši javnosti ter povabiti nove moči v vrste markacistov. V sklopu skupnega sodelovanja je bil izveden razpis za Naj planinsko pot, kjer je zmagala krožna pot Planina Blato - Planina pri Jezeru - Planina Dedno polje - Vrata (pod Zelnarico) - Prehodavci - Dvojno jezero - Štapce - Ovčarija - Planina pri Jezeru - Planina Blato. Do konca leta bo obnovljena planinska pot Logarska dolina - Frischaufov dom na Okrešlju in sofinanciran tečaj za markaciste A.

Projekt sofinancirata Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije in Fundacija za šport. Program je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.


Dan slovenskih markacistov na Koroškem 2018