Vpliv plavanja na telesni razvoj

Vpliv plavanja na telesni razvoj

  • 10.07.2018
  • Dobra telesna pripravljenost vpliva na kakovost našega življenja. Zdrava prehrana, manj stresa in zadostna količina vadbe so le nekateri dejavniki, s katerimi lahko kljubujemo pritiskom modernega življenja. Plavanje je eden redkih športov s katerim lahko povečamo svojo vzdržljivost, gibljivost in moč, obenem pa srca ne obremenjujemo preveč, saj nam ni treba prenašati lastne teže.

Plavanje ima velik vpliv na pravilen anatomski in fiziološki razvoj organizma. Pri plavanju sodeluje celotno telo, največji razvoj pa vidimo pri mišični masi rok, nog in ramenskega obroča ter pri mobilnosti vseh sklepov. Prav tako plavanje pozitivno vpliva tudi na rast in razvoj.

Zaradi premagovanja odpora vode z velikimi ritmično ponavljajočimi gibi se pospešuje delovanje srca in pretoka krvi po ožilju. Srcu pri plavanju ni potrebno črpati krvi v višje ležeče predele telesa, zaradi ležečega položaja plavalca. Zaradi zmanjšanja teže telesa je plavanje šport za otroke, mlade, starejše, ljudi s prekomerno telesno težo…

Plavanje ugodno vpliva na kostno mišični sistem, saj je za hrbtenico priporočljiv ležeč položaj in zmanjšanje telesne teže. Veliki in specifični plavalni gibi rok ohranjajo gibljivost ramenskega sklepa. S plavalnimi gibi nog pa ohranjamo primerno gibljivost v kolčnem, kolenskem in skočnem sklepu. S plavanjem ohranjamo tudi pravilno držo telesa. Gibi, ki jih v plavanju uporabljamo se izvajajo z večjimi mišičnimi skupinami, izvajajo se kontrolirano in nikoli eksplozivno, zato pri plavanju ni nevarnosti poškodb mišičnega tkiva, vezi in sklepov.

Plavanje ugodno vpliva na miselne sposobnosti in osebnostne lastnosti. S svojo nizko oziroma zmerno intenzivnostjo zmanjšuje anksioznost in depresivnost, boljša razpoloženje, samopodobo in pozitivno vpliva na spanec. Prav tako ugodno vpliva na psihični razvoj otrok. Osnovni cilj vseh dejavnosti, ki jih izvajamo v vodi z otroki je občutek zadovoljstva vseh sodelujočih v vadbenem procesu. Vadba v vodi za dojenčke in malčke s starši je družinsko naravnana in pripomore k telesnemu razvoju, ugodju in okrepitvi družinskih vezi. Gibanje v vodi pospešuje tudi psihični razvoj otroka. Malček lahko svoje želje izpolni s svojimi močmi. Če v vodi zagleda igračo, lahko do nje priplava, jo zagrabi, opazuje in jo ponovno izpusti. Pri prilagajanju na vodo je pomemben razvoj odnosa med starši in otroci. Vadba predstavlja prijetno atmosfero, v kateri se vsi sodelujoči zbližajo.

Ko se otrok začne gibati v vodi samostojno, začne vzpostavljati socialne odnose, saj odkriva vedno širše okolje in spoznava nove prijatelje. Ko otrok pride iz domačega okolja v družbo drugih otrok se socialno razvija s tem, da se prilagaja vedenju skupine in upošteva tudi druge.

Voda zaradi vseh zgoraj opisanih pozitivnih lastnosti za otroka predstavlja posebno okolje v katerem otrok lahko neizmerno uživa.

Tina Hanžič

Diplomirana kineziologinja