Svetovni dan diabetesa

Svetovni dan diabetesa

  • 14.11.2017
  • Svetovni dan sladkorne bolezni obeležujemo 14. novembra vsako leto z namenom osveščanja splošne javnosti o problematiki te nenalezljive bolezni, ki postaja vse večja grožnja zdravju prebivalstva.

Svetovna federacija za diabetes in Svetovna zdravstvena organizacija sta z namenom ozaveščanja in preventive določili 14. november za Svetovni dan diabetesa. Omenjena nenalezljiva bolezen se (pre)hitro širi predvsem zaradi sodobnega načina življenja. V Sloveniji ima sladkorno bolezen že 6 % prebivalstva, pri čemer se število še povišuje, marsikdo pa za svoje bolezensko stanje niti ne ve.

Kako se izogniti zoprni bolezni, ki ima lahko nevarne posledice? Nastanek omenjene bolezni enostavno preprečimo z zdravim življenjskim slogom. Vsakodnevno gibanje, ki vključuje vsaj 60 min telesne vadbe zmerne intenzivnosti, in uravnotežena prehrana z obveznim zajtrkom je recept za zdravo in kakovostno življenje.

Skrb za zdravje se prične že v otroštvu! Ključno in izjemno pomembno je, da starši že v zgodnji mladosti otroka usmerijo v aktiven način življenja in mu privzgojijo dobre navade. Redno ukvarjanje s športom, raznovrstne gibalne igre in gibanje so za otroka izredno pomembni, saj poleg preventive za zdravje pomembno vplivajo tudi na njegov psihomotorični in socialni razvoj. Poleg udeležbe na redni strokovno vodeni vadbi za otroke priporočamo, da starši poskrbijo za aktivno preživljanje družinskega prostega časa in z lastnim pozitivnim vzorom poskrbijo za optimalen razvoj svojega otroka, ki vodi v kvaliteten način življenja v odrasli dobi. Pogosto se pozablja, da redno gibanje zlahka dosežemo tudi z aktivnim prihodom in odhodom v šolo in na prostočasne dejavnosti.